Nieuwsberichten
Eikenprocessierups kan problemen geven bij dieren
De microscopisch kleine brandharen van de eikenprocessierups kunnen via de lucht tot 100 meter afstand op de huid van mens en dier terecht komen of ingeademd worden. Bepaalde eiwitten in de haren veroorzaken heftige allergische reacties op de huid en in de ogen en luchtwegen.
Bij de mens zijn de belangrijkste klachten rode bultjes op de huid met heftige jeuk en irritatie. De laatste jaren zijn er steeds vaker meldingen over klachten bij paarden en honden door deze rups en vermoed wordt dat ook landbouwhuisdieren er last van kunnen hebben.
Dieren nemen vaker grote hoeveelheden brandharen op en er kunnen dan zwellingen ontstaan van de tong en lippen, een ontsteking van het mondslijmvlies en ogen en ademhalingsproblemen. De dieren gaan speekselen en tranen en bij honden kan ook slikklachten, kokhalzen en braken worden gezien. De beschadigingen in de bek kunnen ernstig zijn, zoals bijvoorbeeld het afsterven van een deel van de tong. Klachten van de huid zijn zeldzaam, omdat dieren een vacht hebben.
De meeste overlast bij dieren wordt gezien in de zomermaanden juni tot september. Brandharen van oude, dode rupsen en oude spinselnesten kunnen nog gedurende 5 tot 7 jaar problemen veroorzaken.
Bij het zien van de genoemde verschijnselen is een snelle behandeling door een dierenarts noodzakelijk die gericht is op het tegengaan van zwellingen, pijn en braken. Als er brandharen in de bek zitten, dan moet deze uitgebreid gespoeld worden. Vaak moet de behandeling enkele dagen worden voortgezet. Het duurt soms enkele weken voordat alle klachten verdwenen zijn.
Voorkom elk contact van huisdieren met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Vermijd gebieden waar gewaarschuwd wordt voor eikenprocessierupsen.
Ga na contact met de rupsen of haren het dier niet krabben of wrijven, maar was of spoel de bek, de huid of ogen goed met water.
De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de behaarde rups van een nachtvlinder. Deze komt inmiddels in heel Nederland voor op eikenbomen, met name in de maanden april tot juli. De rupsen gaan ‘s nachts in processie op zoek naar eikenbladeren.
28.05.2018