Contact:

Doctor Poelsstraat 8A

5953 NP Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Nieuwsberichten

Ziekte van Weil neemt toe door grotere rattenpopulatie

Het aantal gevallen van de ziekte van Weil bij mensen is de afgelopen jaren opeens toegenomen. Dit lijkt samen te hangen met de toenemende overlast door ratten. Dat blijkt uit cijfers die het NTR-programma De Kennis van Nu heeft bemachtigd. Voor hondenbezitters is dit nieuws dubbel belangrijk omdat ook hun huisdier deze ziekte kan krijgen.

De ziekte van Weil, een ernstige vorm van leptospirose, is een oorspronkelijk tropische infectieziekte die in ons land wordt overgebracht door onder andere de bruine rat. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle bruine ratten in Nederland de ziekte van Weil bij zich draagt. De ziekmakende bacteriën komen via hun urine in het oppervlaktewater of de modder terecht en kunnen vervolgens andere dieren en ook mensen besmetten. Uit de recente cijfers blijk dat in een jaar tijd het aantal geconstateerde ziektegevallen van de ziekte van Weil bij de mens acht keer zo hoog is geworden. 

De ziekte van Weil bij de hond
De ziekte van Weil is bij hondenbezitters bekend omdat dit een van de ziekten is waartegen men de hond kan laten inenten. Uit deze cijfers blijkt dan ook dat het erg belangrijk is om de vaccinatie goed op orde te houden.

Doordat de ziekte wordt overgedragen via urine of met urine besmet water, is zeker bij honden die zwemmen of in waterrijk gebied wonen de kans op besmetting groot. Ook kan de hond besmet worden via urine van andere honden. Ziekteverschijnselen bij honden met de ziekte van Weil zijn verschillend, omdat er verschillende leptospirose-bacteriën zijn. Geelzucht, diarree en braken, bloedingen en nierproblemen worden het vaakst gezien. Vaccinatie verkleint de kans op een besmetting aanzienlijk. De vaccinatie moet jaarlijks herhaald worden. Zie voor meer informatie daarover ons Praktisch document over Vaccinatie van de hond. De ziekte van Weil kan ook via de urine van de hond worden doorgegeven aan mensen.

Ook toename in omringende landen
Uit nog niet gepubliceerde cijfers in handen van De Kennis van Nu blijkt dat leptospirose bij de mens vóór 2014 nauwelijks voorkwam binnen onze landsgrenzen. Maar tussen 2014 en 2015 schoten de cijfers plots omhoog van 7 naar 60 geconstateerde menselijke ziektegevallen: meer dan een verachtvoudiging. Ook in Duitsland, Frankrijk en België schoten de ziektecijfers tussen 2014-2015 snel omhoog, richting de 1000 geconstateerde ziektegevallen in één jaar. Internationaal Weil-expert Rudy Hartskeerl verwacht daarbij een verdere stijging in de komende jaren: het opwarmende klimaat zorgt ervoor dat ratten makkelijker kunnen overwinteren en dat hun uitgescheiden bacteriën langer overleven in open water. Dat maakt de rat volgens hem ‘een notoire ziektebron, die beter in de gaten gehouden moet worden.’

De ziekte van Weil bij de mens
Mensen kunnen de ziekte van Weil krijgen tijdens zwemmen in besmet water als de bacteriën via de mond, neus, ogen of wondjes binnendringen. Weil-patiënten kunnen diverse sypmtomen ontwikkelen, waaronder hoge koorts, verlies van nier- en leverfuncties, en soms hersenvliesontsteking of longbloedingen. Ook na een effectieve antibioticabehandeling houden zij vaak last van vermoeidheidsklachten.

Het RIVM heeft in het licht van de snelle stijging aangegeven begin 2017 een onderzoek te willen starten naar de ziekte van Weil.

 

bron: nu.nl ; dekennisvannu.nl

22.09.2016

Copyright © 2024 Dierenarts Reuver