Nieuwsberichten
Spoelworm bij de hond
Spoelwormen zijn de meest voorkomende maagdarmwormen bij honden. Pups en jonge honden kunnen behoorlijk ziek worden, terwijl een spoelworminfectie bij volwassen honden vrijwel altijd symptoomloos verloopt. Ook mensen kunnen spoelwormeitjes opnemen en ziek worden. De hondenspoelworm is dus een zoönose (een ziekte die van dier op mens kan overgaan).
Infectieroutes
Honden kunnen zich op verschillende manieren infecteren. De teef kan een spoelworminfectie via de placenta doorgeven aan haar ongeboren pups. Daarbij kan een met spoelworm geïnfecteerd moederdier haar pups besmetten via de moedermelk. Volwassen honden besmetten zich door het opnemen van spoelwormeitjes uit hun omgeving. Ook op de vacht van een hond kunnen spoelwormeitjes zitten. Onder kleine knaagdieren komt de spoelworm eveneens voor, een van de redenen om te verhinderen dat uw hond kleine knaagdieren opeet. Mensen raken geïnfecteerd door opname van eitjes via de mond.
Spoelwormen bij de hond
Volwassen spoelwormen leven in de dunne darm van de hond. Veelal verloopt de infectie symptoomloos. Alleen bij ernstige infecties en dan vooral bij puppies en jonge honden, zien we symptomen als gewichtsverlies, een dorre vacht en een opgeblazen buik. U kunt soms rondwormen in de ontlasting of in het braaksel vinden. Het zijn witte tot lichtbruine wormen, die 10 cm lang kunnen worden.
Wat kunt u doen?
Spoelworminfecties voorkomen bij puppies is heel lastig! Om de infecties die de puppies hebben opgelopen via de placenta of moedermelk te bestrijden, moeten puppies op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken worden ontwormd. Daarna krijgen jonge honden een maandelijkse preventieve behandeling totdat ze 6 maanden oud zijn. Bij volwassen dieren vindt infectie plaats vanuit de omgeving. Het is daarom van groot belang om de leefomgeving van uw hond schoon te houden en de ontlasting regelmatig te verwijderen. Probeer verder te voorkomen dat uw hond (knaag)dieren opeet.
Behandeling volwassen honden
Het grote belang van een goede spoelwormbestrijding is niet zozeer het voorkomen van infecties bij honden als wel het voorkomen van verdere besmetting van onze leefomgeving met spoelwormeitjes. Spoelwormeitjes zijn een potentieel risico voor de gezondheid van jonge honden, kinderen en uzelf.
Het wordt daarom aanbevolen om uw hond viermaal per jaar te ontwormen. Als u uw dier niet wilt ontwormen, dan kunt u ook de ontlasting van uw hond laten onderzoeken en alleen bij een positief ontlastingsonderzoek medicijnen geven.
Voorkomen besmetting van mensen
Spoelwormeitjes zullen zich ophopen op plekken waar honden vaak poepen. Honden zouden niet mogen poepen op plaatsen waar kinderen spelen. Degene die regelmatig contact heeft met de mogelijk besmette grond/aarde moet handschoenen dragen of meteen de handen wassen. De vacht van honden kan ook besmet zijn met eitjes. Laat kinderen dus altijd hun handen wassen na het spelen met een hond.
18.05.2022