Contact:

Mariastraat 30a

5953 NL Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Nieuwsberichten

Steeds meer aandacht voor vergiftiging bij huisdieren

Het aantal aanvragen om advies van dierenartsen vanwege vergiftigingsverschijnselen bij huisdieren blijft groeien. Dat constateert het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in zijn recent verschenen jaarverslag over 2015.

De plantengeslachten die de meeste problemen opleveren voor dieren, zijn de druif (op plaats één), gevolgd door avocado, nachtschade (bijv. aardappel en tomaat) en de vooral voor katten extreem gevaarlijke, potentieel dodelijke lelie.

Honden en katten krijgen bij een teveel aan avocado hooguit maag-darmklachten, maar voor konijnen, muizen en volièrevogels kan avocado dodelijk zijn. Ook chocola, uien, knoflook, sommige noten, rozijnen en kauwgom kunnen tot ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood van een dier leiden, weet dr. Ronald Corbee, dierenarts en specialist klinische voeding bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht.

Heel veel giftige planten kunnen problemen geven bij huisdieren. De mate waarin iets giftig is hangt echter af van de hoeveelheid van de giftige stof die bij het dier zijn binnengekomen. Bovendien reageert ieder dier anders. Het ene beest kan ergens slechts maagproblemen aan overhouden, terwijl het andere direct aan de nierdialyse moet”, aldus Corbee.

Kattenbezitters krijgen sowieso het advies geen lelies in huis te halen. Kerststerren zijn ook giftig, maar de meeste dieren zullen er uit de buurt blijven omdat contact met deze plant blaren geeft, zowel in de bek als op de huid.

Een eigenaar van een ziek huisdier die een pijnstiller aan zijn huisdier geeft speelt met het leven van zijn dier. Met 99 meldingen staat deze pijnstiller op twee bij het aantal meldingen van vergiftigingen. Ibuprofen staat met 122 meldingen op plaats 1.

Meer informatie over vergiftiging bij huisdieren kunt u hier vinden.

Bron: BN De Stem

10.11.2016

Copyright © 2020 Dierenarts Reuver