Contact:

Doctor Poelsstraat 8A

5953 NP Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Nieuwsberichten

Chocolade vergiftiging!

Waarom zijn chocolade en chocoladeprodukten giftig voor de hond?

Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Cacaobonen bevatten onder andere de stof theobromine. Theobromine geeft pure chocolade de typische bittere smaak. Theobromine kan door de hond slecht worden afgebroken waardoor er snel een overdosering plaats vindt. Theobromine heeft een stimulerend effect op het zenuwstelsel en de hartspier, het geeft verslapping van de gladde spieren, het verwijdt bloedvaten en bevordert de afscheiding van urine.

Wat zijn de symptomen van een chocoladevergiftiging?

De eerste symptomen treden ongeveer 5 a 6 uur na inname op:

  • rusteloos en nerveus zijn
  • veel plassen
  • misselijkheid en soms braken
  • verhoogde hartslag
  • koorts
  • stuiptrekkingen
  • coma en soms sterfte

Zijn alle soorten chocolade even gevaarlijk?

Omdat het percentage theobromine verschilt tussen de verschillende soorten chocolade zijn niet alle soorten chocolade zijn even gevaarlijk. We kennen grofweg 4 soorten chocolade met ieder een eigen percentage theobromine: bakkerschocolade (1.365%), pure chocolade (0.528%), melkchocoalde (0.154%) en witte chocolade waarin praktisch geen theobromine zit. Dit betekent dat bakkerschocolade en pure chocolade veruit het grootste gevaar kunnen opleveren.

Wat is de behandeling bij een chocoladevergiftiging?

Wanneer uw hond chocola heeft gegeten is het in eerste instantie raadzaam om na te gaan wat voor chocolade het is geweest en welke hoeveelheid. Daarna kunnen we samen met u nagaan of deze hoeveelheid te veel is voor uw dier, dit is natuurlijk ook afhankelijk van het gewicht. Zodra we hebben besloten dat deze hoeveelheid teveel is voor uw dier, kunnen we deze met een injectie laten braken zodat de schadelijke theobormine wordt uitgebraakt.


Geef uw hond nooit zout voor te laten braken. Zout werkt irriterend op het slijmvlies van het maag-darmkanaal. Als het zout in de maag blijft zitten wordt het opgenomen door het bloed. Hierdoor wordt in het bloed een te hoog natriumgehalte aangetroffen. Het bloed gaat water onttrekken van de omringende weefsels, dit kan leiden tot uitdroging van de cellen.

Wanneer de natriumconcentratie ook in de hersenen stijgt kan dit leiden tot Neurologische klachten
Bij neurologische klachten moet men denken aan rusteloosheid, prikkelbaar of juist sloom, toevallen, koorts, onwillekeurig samentrekken van de spieren, versnelde ademhaling, verhoogde hartslag en hartritmestoornissen.

Uiteindelijk kan de hond in coma raken en overlijden.

11.12.2023

Copyright © 2024 Dierenarts Reuver